Obiad jak u mamy. Sekrety dobrych menu restauracyjnych
Wbrew pozorom znalezienie dobrej restauracji wcale nie jest tak łatwe, jakby mogło się wydawać, patrząc na ich liczbę. Z drugiej strony pod wpływem rosnącej popularności programów kulinarnych rosną też wymagania Polaków, jeśli chodzi o kuchnię. W czym tkwi sekret dobrego menu restauracji? O tym piszemy w artykule.
Doskonałe menu, czyli jakie?
Kluczem do sukcesu restauracji jest dobre menu. Co to oznacza w praktyce? Przedstawiamy listę cech doskonałego menu, które obejmują:
- Przejrzystość i przemyślaną kompozycję — przede wszystkim menu dobrej restauracji nie może być przeładowane potrawami. W tym przypadku ilość nie przekłada się na jakość, a wręcz odwrotnie. Duża ilość dań w karcie to duże ryzyko uzyskania nieświeżego lub niedopracowanego dania. Dlatego menu restauracyjne powinno być przemyślane pod względem kompozycji — tak, aby nie było ani za krótkie ani za długie i aby dania były różnorodne. Każdy powinien w karcie znaleźć coś dla siebie lub coś na co akurat ma ochotę — zarówno wegetarianie, jak i miłośnicy dań mięsnych, tradycjonaliści oraz osoby, które lubią poszerzać swoje kulinarne horyzonty oraz oczywiście dzieci;
- Świeżość — świeże dania to podstawa. Nawet proste danie, jeśli jest przygotowane z najwyższej klasy produktów smakuje o wiele lepiej niż odgrzewany, skomplikowany rarytas;
- Sezonowość — kto z nas przychodząc do ulubionej restauracji, nie chce spróbować od czasu do czasu czegoś nowego? Zmienna karta z daniami składającymi się z sezonowych produktów to prawdziwy hit.
Menu z domowymi wypiekami to jest to
A na deser możemy przejść do … deserów. To ważny punkt w dobrym menu. Kto z nas nie lubi po dobrym obiedzie przekąsić czegoś słodkiego na poprawę nastroju? Co cechuje deser doskonały? Przede wszystkim obowiązują tu podobne zasady, co w przypadku dań obiadowych — świeżość, w której stawia się na jakość a nie na ilość. Świetnym pomysłem są więc słodkości-niespodzianki — kiedy gość nie wie, na co akurat trafi danego dnia, ale może być pewien, że na pewno na coś pysznego i świeżego. Druga rzecz to domowe wypieki. Własnoręcznie robione ciasta według sprawdzonych receptur smakują zupełnie inaczej, przywodząc na myśl cudowne wspomnienia z dzieciństwa spędzonego w babcinej kuchni.
Podsumowując, doskonałe menu powinno być proste, ale przemyślane, a dania świeże i takie, w które przygotowujące je osoby wkładają też odrobinę serca.