Dobre jedzenie gwarancją udanej imprezy okolicznościowej

Do niedawna organizacja imprezy okolicznościowej kojarzyła się z niezliczoną ilością zadań, które należało przygotować – od zadbania o stół, krzesła i zastawę, po ugotowanie wszystkich smakołyków. Panie domu dwoiły się i troiły, żeby ze wszystkim zdążyć. Obecnie wyzwanie to nie jest aż takie trudne. Niemniej jednak, aby imprezę zaliczyć do naprawdę udanych, należy przy jej organizacji pamiętać o kilku podstawowych warunkach.

 

Kiedy i gdzie?

Podejmując się organizacji imprezy, należy z wyprzedzeniem zarezerwować odpowiedni termin. Nie jest to aż takie ważne, jeśli przyjęcie odbywa się w domu. W przypadku organizacji w restauracji trzeba wziąć pod uwagę konieczność dokonania rezerwacji. Może się okazać, że na termin trzeba będzie trochę poczekać – zwłaszcza gdy wybrana restauracja cieszy się dużą popularnością wśród gości. Wybierając restaurację, należy kierować się opiniami osób, które już korzystały z jej usług. Może to być rodzina, można też popytać przyjaciół i znajomych. Opinie o danym lokalu znajdują się także w Internecie – warto wcześniej poznać zdanie tych, którzy już skorzystali z oferty. Wybierając salę na imprezę okolicznościową, należy kierować się nie tylko upodobaniami, ale też dobrać miejsce do stylu imprezy. Po dokonaniu wyboru trzeba dokładnie ustalić szczegóły z jej właścicielem, czas trwania przyjęcia, menu, dodatkowe atrakcje oraz spisać szczegółową umowę, by uniknąć nieporozumień wynikających z ustnych ustaleń.

 

Odpowiednie menu

Udana impreza okolicznościowa to taka, na której goście częstowani są smacznymi potrawami. Jedzenie, to nieodzowny element każdego przyjęcia. W zależności od charakteru imprezy okolicznościowej gościom można zapewnić klasyczny obiad lub tak zwany szwedzki stół z przekąskami. W przypadku imprez firmowych najlepszym rozwiązaniem jest udostępnienie naszym gościom bufetu, dzięki czemu będą mogli swobodnie ze sobą rozmawiać nawet w trakcie jedzenia. W przypadku standardowego obiadu warto dodatkowo zadbać o obsługę kelnerską, dzięki czemu przyjęcie nabierze eleganckiego charakteru. Ustalając menu na przyjęcie, warto wziąć pod uwagę różnorodne upodobania. Ale nie tylko. Gospodarz powinien zadbać o różnorodność potraw, pamiętając o szczególnych potrzebach gości. Zaproszone osoby mogą być wegetarianami lub weganami, mogą też mieć uczulenie na niektóre składniki potraw – warto z wyprzedzeniem zorientować się, czego goście absolutnie nie mogą spożywać. Jeśli na imprezie okolicznościowej mają pojawić się dzieci, warto pomyśleć o menu dla nich. Maluchy rzadko kiedy zadowolą się wyszukanymi potrawami, chętniej sięgną po lekkie przekąski i frytki. I w tym wypadku warto wcześniej dowiedzieć się, czy dzieci nie mają alergii pokarmowych, które mogłyby zniszczyć całe przyjęcie.