Francuskie bistro, czyli kilka słów o historii małych lokali gastronomicznych

Kuchnia francuska to sztuka szeroko uznana na całym świecie. Wywiera duży wpływ na inne kuchnie, chociaż sama nie pozostaje jednolita. Wyróżniamy między innymi nouvelle cuisine – nową kuchnię – charakteryzującą się przede wszystkim podawaniem dań mniejszych i lekkostrawnych. Francuskie bistro, najczęściej specyficzna kombinacja baru, kawiarni oraz restauracji niedużych rozmiarów, ma swój udział szczególnie w serwowaniu kuchni nowej, lecz nie tylko. W tym wpisie napiszemy o historii małych lokali gastronomicznych, działających nie tylko we Francji, ale także na całym świecie.

 

Bistro – skąd ta nazwa?

Zaczniemy od etymologii nazwy bistro. Pierwszy słownik, który wymienia tę nazwę, jest pochodzenia francuskiego i wydany został w 1882 roku. Według niego nazwa pochodzi od rosyjskiego „bystro”, czyli szybko. Wedle legendy rosyjscy gwardziści, którzy po klęsce Napoleona weszli do okupowanego Paryża, mieli pokrzykiwać na kelnerów właśnie w taki sposób. Istnieje także francuskie bistro, w którym podobno po raz pierwszy usłyszano takie okrzyki – znajduje się na Montmartrze.

 

Liczebność i popularność małych lokali typu bistro

Jak podaje jeden z bardziej popularnych serwisów internetowych, w 1960 roku spis bistro w samej Francji wynosił aż 600 tys. lokali. W XXI wieku ich liczba spadła natomiast do ok. 40 tys. Co się dzieje obecnie, to z pewnością renesans lokali bistro na całym świecie, w tym w Polsce. Małe lokale typu bistro, serwujące najczęściej plat du juor, czyli danie dnia wraz z ciepłymi napojami, są często odwiedzane ze względu na to, że po prostu kryją w sobie nie tylko niestandardowe, ale i domowe smaki, będące prawdziwą ucztą dla podniebienia. Takie niewielkich rozmiarów knajpki, najczęściej wyśmienicie udekorowane, podają jedzenie dobre i cieszące nie tylko zmysł smaku, ale także oczy.